Brđani ispali iz 1. Juniorske lige

Aktualno
Ni izlet na Zrće nije pomogao.
Ni izlet na Zrće nije pomogao.

Juniori ŠK Brda završili su na pretposljednjem, 11. mjestu na 1. Juniorskoj ligi održanoj u Novalji na otoku Pagu.
Na ligu smo došli kao potpuni autsajderi i uvjerljivo najslabija ekipa po rejtingu.
Ipak, nadali smo se da ćemo “nadmašiti sami sebe” i uz dobru igru i malo sreće u odlučujućim mečevima uspjeti doći do 8. mjesta koje je značilo opstanak. Naime, iz 1. Juniorske lige ispadaju čak četiri ekipe i čak ni puno jačim ekipama od naše nije bilo lako osigurati opstanak.
Koliko je liga bila jaka govori i podatak da smo unatoč plasmanu na pretposljednje mjesto ostali u ukupnom “plusu” sa 70 bodova ELO rejtinga.

Krenuli smo s porazom od Kaštelana od 3,5:0,5, da bi u 2. kolu pobijedili Koprivnicu s minimalnih 2,5:1,5.
Probudila se nada, ali su nas dva sljedeća poraza od izravnih suparnika u borbi za opstanak, Caspera i Pule od po 3:1 prikovali za dno tablice.
Uslijedio je poraz od vukovarskog Codeasya 3:1, i tek nakon tog poraza naša je momčad zapravo proigrala. Remizirali smo 2:2 sa Sesvetama iako smo imali praktično dobiven meč. Izgubili smo i u 7. kolu od jake Crikvenice s 2,5:1,5, iako smo i u tom meču imali potpuno dobivenu situaciju. Unatoč porazima pokazali smo vrlo dobru igru, i u zadnjem kolu odigrali s igračem manje 2:2 s prvim nositeljima, Svetom Nedeljom.
Na kraju dovoljno za 11. mjesto, ali i veliki optimizam za ubuduće, jer su momci shvatili da mogu parirati i najjačima. Treba napomenuti i da smo bili jedna od najmlađih ekipa, te da nema straha za budućnost.

 1. Jakov Borić
  2/7, +9 bodova rejtinga
  Krenuo je u grču, vjerojatno zbog četiri mjeseca pauze, ali se nakon tri poraza opustio i zaigrao kako zna. Vratio se Jakov iz prošle godine i fenomenalnog nastupa na Hvar Openu, pa su krenule sijevati žrtve pješaka i figura, da bi sve okrunio ljepoticom, pobjedom protiv najjačeg igrača lige Lovre Novosela (ELO 2348) te završio turnir u plusu s rejtingom.
 2. Matija Mimica
  2,5/7, +30 bodova rejtinga
  Kao i Jakov počeo je loše, sa 0,5/3. Kao jednom od najmlađih na turniru, činilo se da će mu visoka druga ploča biti prevelik zalogaj. Ali nakon trećeg kola Matija je stabilizirao igru, napravio 2,5/4 i završio turnir u velikom plusu. Usput je još ispustio dobitak u jednoj od tih partija, pa je plus mogao biti i veći, ali i s ovim smo zadovoljni. Od Matije, kao uostalom i svih naših kadeta i juniora očekujemo u vrlo skoroj budućnosti vrhunske rezultate, a primijetili smo i da ga “snimaju” treneri i voditelji ostalih klubova.
 3. Mihovil Živković
  3,5/7, +44 boda rejtinga
  Žile nas je u prvim kolima držao “iznad vode” i u startu bio naš jedini raspoloženi igrač. Igrao je beskompromisno kao i uvijek, i iako su se smjenjivale pobjede i porazi, njegove su partije bile užitak za gledanje. Kako su u jednom trenutku Jakov i Matija igrali loše, Žile je u jednom trenutku u “live” rejtingu bio naš najbolji junior. Na kraju lijepi plus i vjerojatno osvojena 1. kategorija na listi u svibnju.
 4. Duje Volić
  2/5, 0 bodova rejtinga
  Duje je van šaha već dugo, ali i igrač koji je lani s 5/5 na 2. juniorskoj ligi bio i najzaslužniji za plasman u najviši rang.
  Dvije pobjede i tri poraza očekivan su rezultat, iako igra nije bila loša, naprotiv. Da je češće u turnirskoj areni, i rezultati bi bili bolji. Ostat će upamćena i sjajna pobjeda s crnim figurama u Sicilijanci u posljednjem kolu, gdje je u uživo prijenosu pokazao pravi plan igre za crnog i potvrdio svoj talent.
 5. Marko Prkić
  1,5/5, -14 bodova rejtinga
  Bila je dilema koga povesti kao rezervu, Marka ili Vitu jer imaju gotovo isti rejting. Odlučili smo se za Marka jer je 18-godišnjak, a Vito šest godina mlađi, i za “Don Vitu” bit će još puno vremena za juniorske bitke.
  Kako je Marko počeo igrati šah tek prije nepune dvije godine, nismo ni očekivali čuda na premijernom nastupu na ovako jakom natjecanju.
  A zapravo je igrao jako dobro, i imao dva velika peha u posljednje dvije partije. Od dvije potpuno dobivene pozicije napravio je samo pola boda, što je utjecalo i na ishode mečeva. Logično iznerviranog nakon takvih ishoda tješili smo ga riječima da je to normalno, uz prisjećanje na naš prvi nastup u 1. juniorskoj ligi od prije dvije godine, kad smo izgubili najmanje deset potpuno dobivenih pozicija. Marko svakako ima pravi “mot” za šah, a radom mora nadoknaditi kasni ulazak u šahovski svijet.
Open chat
Hello 👋
Can we help you?