Brđani odlični u Bošnjacima

Aktualno,Aktualno
Vito je zablistao u Bošnjacima

Tradicionalni 28. Međunarodni otvoreni šahovski turnir održao se u Bošnjacima od trećeg do devetog siječnja 2024. godine. Turnir je bio uspješan za igrače iz Splita, budući da je velemajstor Ante Šarić treći put zaredom osvojio turnir, dok je međunarodni majstor i česti gost našeg kluba Zdenko Plenković osvojio drugo mjesto. U tu sliku su se dobro uklopili i naši igrači, budući da su skoro svi završili turnir u velikom plusu. Od brđana su ove godine na turniru nastupili: Marko Šekelja, Lovro Čupić, Ante Tomaš, Marko Prkić, Borna Zvonimir Kuzmić i Vito Nimac Kalcina. Čupić je na turnir došao u samostalnom angažmanu, a ostatak brđanske ekipe je odlučio iznajmiti istu kuću kao i prošle godine, a u kući su još bili i Bornini roditelji, a priključili su nam se i Mateo Petričević iz ŠK Hvar i njegov prijatelj iz Zagreba Filip Car. Atmosfera u kući je bila izvanredna, a odmah nasuprot kuće se nalazio restoran Aquarius gdje smo uglavnom ‘tamanili’ i kvalitetom i kvantitetom impresivne mesne plate.

Jedini brđanin koji je osvojio nagradu na turniru je bio Ante Tomaš (2014), koji je osvojio 18. mjesto sa 6 bodova. Tomaš je imao tri pobjede i šest remija, te mu je ovo drugi turnir zaredom koji je okončao neporažen. Zbog malog rejtinga koji je izgubio igrajući u Americi na ljeto, imao je jako težak turnir (četiri fide majstora, jedan inter majstor i jedna međunarodna majstorica) budući da je uglavnom bio nenositelj, no izdržao je sve protivnike i u zadnjem kolu svladao Damiana Vučenovića (2193) i osvojio nagradu kao najbolji igrač rejtinga između 2000-2200, kao i 54 boda rejtinga. Također s 6 bodova, ali dva mjesta iznad se našao Lovro Čupić (2265). Lovri je trebala pobjeda u zadnjem kolu da se nađe u prvih deset glavnih nagrada, ali nije uspio pobijediti Franju Josipa Markovića (2194) i završio je turnir u blagom minusu od 13 poena rejtinga.

Tomashevsky je odigrao odličan turnir

Iako je Tomaš odigrao sjajan turnir, ipak je najveća brđanska zvijezda u Bošnjacima bio Vito Nimac Kalcina (1412). ‘Don Vito’ je osvojio 5 bodova na turniru i čak 162 boda rejtinga. Vito je pobijedio dva igrača između 1700-1800 i dvojicu između 1800 – 1900 i već sada pokazao da vrijedi oko 1800 ( rejting performans mu je bio 1805). Iako još uvijek nema ni 13 godina, Vito je lakoćom odbijao remije iskusnim igračima s većim rejtingom i to nas s razlogom veseli. Vito se za cijeli turnir sam pripremao s laptopom, a posebno je impresionirao Tomaša i Šekelju u grupnim analizama nakon partija. Marko Šekelja (2036) nažalost nije imao dobar turnir i završio je na 4,5 boda i 29 bodova rejting minusa. ‘Šeki’ je dosta previđao i ništa mu nije polazilo za rukom.

Šeki će ovaj turnir pamtiti samo po dobroj spizi

Marko Prkić (1512) je također odigrao odličan turnir, ali na povratku u Split su ga dva poraza iz zadnja dva kola ‘tapšala po ramenu’. Zbog ta dva nesretna poraza je završio turnir na 3,5 boda, ali ga je sigurno utješio plus od 75 bodova rejtinga. Prkić je na ovom turniru igrao zdrav šah, ali za još bolji rezultat je falilo praktičnog iskustva u turnirskom šahu, ipak Marko igra šah manje od godinu dana. Borna Kuzmić Zvonimir (1145) je završio turnir s 2,5 boda, no pokazao je napredak u odnosu na prethodne igre i on je zaradio 78 bodova rejtinga.

Već tradicionalno nakon podjele nagrada u sali za igru uslijedi fešta
A u Slavoniji je fešta nazamisliva bez tamburaša
Open chat
Hello 👋
Can we help you?