Dobar nastup Brđana na Kupu

Aktualno

Od 10. do 14. svibnja se na Malom Lošinju održalo Finale Kupa Hrvatske u šahu. Na Kup smo otišli bez ikakvog rezultatskog imperativa, s isključivo domaćim snagama. ‘Kapetan Bonaca’ je tako poslao na Mali Lošinj poslao ekspediciju u sljedećem sastavu : Tomaš, Ivić, Krnić, Labrović i Saratlija. Išli smo s dva vozila, u predsjedničkom Volvu je Ivić vozio Krnića i Tomaša, dok je Labra u svom kombiju vozio Saratliju i ekipu Mravinaca.

U klubu se dosta debatiralo o sastavu koji istrčava na kup, neki su se zalagali i za nastup mlađih snaga nauštrb Krnića, Labrovića i Saratlije. Treba naglasiti da su ove godine Krnić, Saratlija i Labrović u potpunosti prepustili nastup u drugoj ekipi našoj djeci, koja su tu priliku odlično iskoristila. Kako se bliži i kraj školske godine, uz još neke probleme tehničke prirode, na kraju je odlučeno da ipak na kup ode ‘stara garda’. No to ne znači da ne vidimo nekoga od juniora i kadeta u bližoj budućnosti u prvoj ekipi, baš suprotno. Voditelj škole šaha Mateo Ivić očekuje da već iduće godine bar jedan od ‘youngstera ‘ uđe u prvu ekipu. Naravno, vrijeme će pokazati koliko je to realno, no do prve lige 2024. ima 1,5 godina, a to je u svijetu šaha puno.

‘Presidente’ je odmah po dolasku u hotel krenuo put bazena i jacuzzija

Iako smo bili tek 27. nositelji od 34 ekipe, na kraju smo natjecanje završili na 17. mjestu s dvije pobjede, dva neodlučena rezultata i dva poraza. U prvom kolu smo očekivano poraženi od vrlo jake Pule 3,5 – 0,5, iako smo po pozicijama stajali vrlo dobro i bili blizu senzaciji. U jednom trenutku su svi naši igrači stajali na nogama i imali bolje vrijeme, dok su Puležani sjedili i hvatali se za glavu. Na kraju je ipak kvaliteta došla do izražaja, ‘došli smo sebi’ i upisali poraz. U drugom kolu smo odigrali 2-2 s Vinkovcima u meču koji je mogao otići na obje strane. U trećem kolu smo napokon bili favoriti i pobijedili smo Picok Đurđevac 3,5 – 0,5. To nam je donijelo novog jakog protivnika, no sa Poletom iz Buševca smo odigrali 2 – 2. U četvrtom kolu nam je ždrijeb donio Rijeku, koju smo prošle godine na istom natjecanju pobijedili i tako se lansirali u vrh. Ovaj put smo nakon teške borbe poraženi 2,5 -1,5, iako smo u prosjeku na svakoj ploči bili slabiji za otprilike 200 bodova. Kapetan Bonaca u velikom stilu pobjeđuje Zeleniku i unaprijed najavljuje da neće igrati zadnje kolo. U zadnjem kolu nam je ždrijeb donio Belišće, koje je po rejtingu slično nama., a kao i nas čeka ih dug put doma. Na 2. i 4. ploči gdje smo crni smo po rejtingu blagi favoriti, Tomaš ima gotovo identičan rejting kao i Berke, ali je bijeli, a jedino na trećoj ploči su oni favoriti, njihov igrač ima za 180 bodova veći rejting od našeg Bonace, no oni ne znaju da Bonaca neće igrat. Tomaš je dobio ponudu za remi od Berke, ali u dogovoru s ekipom odluči pristati samo ako igramo svi remi. Berke prenosi tu ponudu Belišću, oni pristaju svi osim treće ploče Dinka Huisa i ništa igra se. Nakon što je Tomaš odbio remi, Ivić i Saratlija tvrde da će oni ponuditi remi svojim protivnicima i ako pristanu ići kući. Tomaš protestira, tvrdeći da nije kolegijalno ostaviti Labru samoga protiv jačeg igrača, no kapetan Bonaca se začuđujuće ne miješa. Ivić i Saratlija remiziraju nakon pet minuta i idu put Splita zajedno s Bonacom. Nakon duge borbe, Labra u velikom stilu pobjeđuje Huisa, a ubrzo nakon toga i Tomaš pobjeđuje za veliko slavlje Brđana. Tomaš je skupo ‘platio’ svoju pobjedu, budući da se na povratku vozio sa nezadovoljnim Solinjanima koji su za ‘zc’ izgubili prvo mjesto. Jedna od brojnih ‘mudrosti’ predsjednika Solina Rade Protića i kapetana Ivica Armande je kako je bolje završiti 17. nego četvrti.

Alter ego kapetana Bonace na Malom Lošinju

Slijedi dugo iščekivana REKAPITULACIJA

Ante Tomaš 2144

3,5/6 Rejting performans 2281 +22 ELO

‘Tomashevsky’ je odigrao još jedan odličan turnir za prvu ekipu ŠK Brda. Nakon sjajnog nastupa na prošlogodišnjem kupu i ligi, i ove sezone je pokazao odličnu igru na kupu i možemo se samo nadati da će sličnu formu pokazati i na ligi za pet mjeseci. Šteta je propuštenih prilika za još bolji rezultat, primjerice protiv Filipa Pavića je u završnoj poziciji imao dobitak, no nije ispravno izračunao i odlučio se za vječni šah. Protiv GM Nenada Ferčeca je imao nadmoćnu poziciju, ali iskusni Ferčec je okrenuo vodu na svoj mlin. Ipak, ne treba tražiti dlaku u jajetu, uspio je Tomaš izvući nešto slabiju završnicu u remi protiv Josipa Stočka, dok je također uspio pobijediti Vikora Šalomona u poziciji koja je dugo ‘mirisala’ na remi, pa je na kraju konačni rezultat realan.

Mateo Ivić 2197

4/6 Rejting performans 2311 +18 ELO

‘Presidente’ je zbog malo odigranih partija u godini (igra samo ligu i kup) degradiran od strane kapetana na drugu ploču, no Ivić je pokazao da mu igra nije ni malo pala. Nakon remija u prvom kolu protiv IM Miroslava Žufića (u premirnoj partiji za stil oba igrača), zaredao je s tri pobjede protiv majstorskih kandidata. Posebno je upečatljiva pobjeda nad Mladenom Roštanom, kojega je ‘presidente’ već iz otvaranja izvezao. Šteta poraza protiv IM Jole Petrova, koji mu se tako revanširao za poraz na kupu prošle godine, i brzog remija u zadnjem kolu, jer u ovakvoj formi, majstorski kandidati teško mogu parirati Iviću.

Ivan Krnić 1972

1,5/4 Rejting performans 2050 +5 ELO

Kapetan Bonaca je krenuo sporo, s pola iz tri, ali kada se dočepao bijelih figura, FM Srđan Zelenika nije imao šansi. Nećemo spomenuti koju je frljoku Bonaca pripremio u svojoj kužini, jer on ne voli da se otkriva njegov repertoar, reći ćemo samo da je igrom podsjetio na davne dane kada je sam praktički uveo Brda u 1.A ligu!

Jakov Labrović 1929

3/6 Rejting performans 2029 +15 ELO

Labra je naš član koji najviše igra šah i koji je pokazao najveći napredak u zadnje vrijeme. U posljednjih šest mjeseci je igrao turnire u Baselu, Barceloni, Novoj Gorici, Rabcu, kao i Europsko prvenstvo u Vrnjačkoj Banji. Zbog svega toga je zaslužio poziv kapetana Bonace u prvu ekipu, koji je Labra odlično iskoristio i u debiju za prvu ekipu napravio pedeset posto. Šteta zbog učestalih cajtnota, da nije njih broj bodova bi bio i veći, no Labra je još ‘frišak’ u turnirskoj areni i ne sumnjamo da će i taj segment igre popraviti.

Davor Saratlija 1985

0,5/2 Rejting performans 0 -14 ELO

Kapetan druge ekipe je uletio dvije partije da odmori umornog kapetana Bonacu. Davor prije ovog turnira nije igrao turnirski šah 3,5 godine, i to se nažalost osjetilo u partiji protiv mladog Marina Baturine. Više od gubitka rejtinga, Saratlija će zasigurno debi za prvu ekipu pamtiti po lošem vremenu na Lošinju. Naime ,svi naši igrači su od ‘dodatne opreme’ na Lošinj nosili laptop, osim Saratlije koji je ponio štape za ribolov. Nažalost, loše vrijeme je poremetilo planove strastvenom ribolovcu, ali to je samo razlog više da za pola godine Saratlija dođe na 1.B ligu na Mali Lošinj.

Anegdota za kraj

Iako je kapetan Bonaca sumnjao u spremnost ‘presidentea’, jedna anegdota s kupa ga u potpunosti demantira. Naime, iako gotovo uvijek igra 1. e4, Ivić je pripremio za Žufića varijantu kraljeve indijke, te je odigrao prvi potez 1.d4. Žufić je nakon kraćeg razmišljanja odgovorio 1.d5 i partija je na kraju završena remijem. Nakon partije je Ivić pitao Žufića ‘ Što ti ne igraš kraljevu’?, na što se ‘Miki’ šeretski nasmijao i odgovorio protupitanjem ‘Što ti ne igraš e4’? Oba igrača su prasnula u smijeh, no ova anegdota najbolje govori koliko je spreman bio ‘presidente’, što je ‘nanjušio’ i sam Žufić.

Open chat
Hello 👋
Can we help you?