Dvije bronce za Brđane u Medenoj

Aktualno
Matija i Miriam

Od 20. do 26. lipnja 2023. godine, u Hotelu Medena u Trogiru održala su se Pojedinačna kadetska prvenstva Hrvatske. ŠK Brda je s 19 igrača bio jedan od najzastupljenijih klubova na prvenstvu, a osvojili smo i dvije bronce. Naravno, naši igrači nisu bili smješteni u hotelu, već su putovali svaki dan na partije iz Splita, te su time bili u nešto nepovoljnijem položaju u odnosu na igrače smještene u hotelu, a to je posebno dolazilo do izražaja u danima kada su igrana dupla kola.

Miriam Bučan je u kategoriji djevojčica do 7 godina bila treća sa četiri boda iz šest partija. Miriam je krenula furiozno s tri pobjede, ali onda je upisala nesretan poraz od Marite Piteše iako je imala čak topa više već nakon otvaranja. U tom uzrastu takve stvari nisu neobične. Nakon tog poraza Miriam je svladala Veroniku Đurašin i medalja je bila osigurana na oduševljenje cijelog kluba, a pogotovo njenog trenera Branka Šarića, popularnog ‘Mourinha’. U zadnjem kolu je Miriam izgubila od Teodore Vukajlović koja je s stopostotnim učinkom osvojila zlato, a Miriam je pripala bronca.

Miriam na proglašenju
Miriam i trener Branko Šarić
Miriam Bučan s trenerom i ponosnim roditeljima Magdalenom i Marinom

Velika smo očekivanja imali u kategoriji do 13 godina. Naš Matija Mimica je bio treći nositelj, a nadali smo se i da bi deseti nositelj Vito Nimac Kalcina mogao biti ‘dark horse’ natjecanja. Mimicakis je krenuo s dvije pobjede, no u trećem kolu je doživio neočekivani poraz od Ivana Horvata (ELO rejting 1352). U četvrtom kolu je Mimica nepromišljeno žrtvovao figuru, no nije vidio jedan međupotez i bio je totalno izgubljen, ali je ipak velikom borbenošću spasio remi. I u nastavku turnira je Matija pokazao veliku borbenost i upisao četiri pobjede zaredom, iako je u dvije partije pozicija u završnici bila totalni remi. Matija je u tim partijama bio uporan i dočekao priliku da u zadnjem kolu igra za zlato. Bio je crni protiv drugog nositelja Zvana Šošića (ELO rejting 1797). Partija je bila nevjerojatno dramatična, s pregršt preokreta. Matija je imao dobivenu poziciju, ali slabo vrijeme i u nekoliko navrata je propustio pobjedu, no s druge strane i njegov protivnik je u uzbuđenju cajtnota previdio da može dati forsirani mat u dva poteza. Matija je igrao partiju do kraja, odbio je remi čak četiri puta, no partija je na kraju završila remijem, koji je Šošiću donio prvo mjesto s 7,5 bodova, dok je Mimica sa 7 bodova bio treći jer ga je po buholcu prestigao Jure Tadić. Iako je na kraju izgubio 30 bodova rejtinga, Mimicakis može biti ponosan na brončanu medalju i šampionski mentalitet koji je pokazao na ovom turniru.

Mimicakis na proglašenju
Matija i ‘roditelj godine’ Ivan Mimica

‘Don Vito’ nažalost nije imao dobar turnir, dva puta je previdio damu tijekom turnira i završio je natjecanje na 29. mjestu s pet bodova i 77 bodova minusa rejtinga. Viti će ovo biti sigurno dragocjeno iskustvo za nadolazeće turnire.

U kategoriji do 15 godina najviše nas je definitivno iznenadio Nikola Jurišić kojem je ovo bio drugi turnir u životu. Nikola nije igrao prva dva kola zbog kraja školske godine, što se pokazalo kao prava šteta. U nastavku je Nikola upisao šest pobjeda zaredom i u zadnjem kolu igrao za visoki plasman s Bornom Peharom ( ELO rejting 1911). Nikola je na kraju u dosta oštroj partiji upisao prvi poraz na turniru, ali to nije pokvarilo odličan dojam, 15. mjesto s šest bodova i zaradu 82 rejting boda.

Nikola Jurišić je odigrao odličan turnir

Božidar Rehak je također imao šansu za dobar plasman, imao je pet bodova nakon sedam kola, ali je u zadnja dva kola upisao samo pola boda za ukupno 20. mjesto i zaradu 5 rejting bodova.

Ostatak naše bande je odigrao u skladu s očekivanjima. Nekima je ovo bio prvi turnir u životu i veliko iskustvo za nadolazeće bitke. Velike pohvale je zaslužio naš predsjednik, a ujedno i voditelj naprednije grupe naše šahovske škole Mateo Ivić, koji je uspješno žonglirao između svojih funkcija, pa je paralelno organizirao početak Šolta opena, koji je počeo dan poslije kadetskog, i kompletnu organizaciju prijevoza, gdje su veliki obol dali svi roditelji. Kako naš klub ima čak četiri trenera, uz Branka Šarića i Matea Ivića, svoje pulene su podržavali i Vladimir Cvetnić i Ante Tomaš, koji su također bili ‘na usluzi’ svim našim igračima tijekom čitavog natjecanja. Cvele je ujedno bio i vrhovni sudac svih natjecanja na prvenstvu, i pobrinuo se da cijeli turnir prođe bez ikakvog incidenta.

Brđani na okupu