Slab nastup Brđana na 1.B ligi

Aktualno

Od 11. do 19. listopada se u hotelu ‘Punta’ u Velom Lošinju odigrala 1.B liga. Brđani su u kategoriji deset ekipa završili na devetom mjestu sa sedam meč bodova. Taj rezultat bi nas u ‘normalnim’ okolnostima odveo u niži rang , ali zbog odustajanja dviju ekipa iz 1.A lige, ove godine nije bilo ispadanja, što se pokazalo pravom lutrijom za nas. Koliko je 1.B liga izjednačena najbolje govori podatak da smo sa 7 meč bodova praktički ispali, dok su Vinkovci koji su završili na drugom mjestu i ušli u 1.A ligu imali samo 5 meč bodova više od nas. Iako smo završili pretposljednji, čak smo i mi dva kola prije kraja imali teoretske šanse za drugo mjesto. Iako su nas u prijašnjim godinama uglavnom gurale domaće snage, dok sa strancima pretežno nismo imali sreće, ovaj put se dogodilo obrnuto. Stranci su radili odlično, ali domaći igrači su zakazali. Kao i prošle godine, nismo išli u hotel, već smo unajmili kuću radi uštede.

Naši igrači su uživali u specijalitetima kapetana Bonace

Inače sam odlazak je obilježen kontroverznim potezima ‘mudrog rukovodstva’. Više manje svi su očekivali da će se na zadnjoj ploči na ligi izmjenjivati Ante Tomaš i Marko Šekelja koji su posljednje dvije godine vrlo dobro branili boje kluba (prošle godine je klub ostao u ligi iako je bio veliki favorit za ispadanje, no ‘Šele’ je solidno držao za njega ipak realno previsoku petu ploču, a Tomashevsky je napravio dva plusa na šestoj ploči), no kapetan Ivan Krnić, popularni ‘cap Bonaca’ ih nije odlučio pozvati, već je odlučio da će na šestoj ploči sve partije odigrati Miroslav Kosović. Popularni ‘Koske’ je dobro igrao na europskom prvenstvu u Vrnjačkoj Banji početkom godine, ali prije toga nije igrao turnirsku partiju gotovo deset godina, te je na ligu došao sa samo 21 odigranom turnirskom partiju u životu! Budući da je kapetan bio zaokupljen kontemplatiranjem ratne strategije, zadatak prijavljivanja prve momčadi je zapao predsjednika Matea Ivića. Presidente je napravio veliki gaf i zaboravio prijaviti naše ovogodišnje pojačanje Lovru Čupića u sastav! Olakotna je okolnost što bi Čupić mogao igrati samo vikendom (dvije partije) zbog radnih obaveza, ali možda bi upravo te dvije partije bile ključne za ulazak ili ispadanje. Samo dan kasnije je stigla i službeno vijest da nema ispadanja, te je predsjedniku pao veliki kamen sa srca. Slijedi i učinak naših igrača po pločama, čuvena rekapitulacija

GM Pawel Teclaf 3,5/7 2547 rtg -7

Pawelu je ovo druga liga za Brda. Prošle godine je na prvoj ploči napravio jedan plus, sada je sve partije remizirao. Iako njegova igra nije pretjerano atraktivna, pokazao se izuzetno korisnim. Njegov stil je čvrst i vjerojatno bi remizirao sve partije i da su bili jači protivnici, ovako je u malom minusu s rejtingom, no budući da smo prije njega 2021. godine na prvoj ploči imali četiri minusa, treba biti zadovoljan postignutim rezultatom. Zbog obveza u Bundesligi nije mogao igrati zadnja dva kola, a mi smo mu korektno izašli u susret. Iz te lige 2021. godine se veže jedna anegdota vezano za remije. Predsjednik Mravinaca Rade Protić je došao za ‘brđanski’ stol i požalio se kako njihovi stranci remiziraju nakon samo pola sata igre. Na to mu je Marko Šekelja brzo odgovorio kako naši stranci igraju svaku partiju pet sati, ali na kraju izgube. Svugdje u životu, pa tako i u šahu vrijedi pravilo koliko para toliko muzike.

IM Jan Klimkowski 6,5/9 2506 rtg +17

Čudesni 16-godišnji Poljak je već nakon šest kola napravio četiri plusa i praktički osigurao normu. U posljednja tri kola su mu bili dovoljni remiji za osiguranje velemajstorske norme, ali nije ništa unaprijed dogovarao. Također je pokazao veliku skromnost i besprijekorno ponašanje. Na njegovu sreću i našu žalost, on će vjerojatno dogodine postati velemajstor i samim time će biti dosta skuplji, ali klub će poduzeti sve da Jan i dogodine zaigra za klub

IM Robert Lončar 4,5/9 2337 rtg +7

‘Loki’ je odlično držao treću ploču, a zadnje dvije partije je odigrao na drugoj ploči. Iako na Split openu nije briljirao, pokazao je zašto je istinska legenda hrvatskog šaha. Velika je razlika između open turnira i lige, a na ligi je iskustvo kakvo Loki posjeduje nenadoknadivo.

FM Miljenko Muha 2,5/9 2276 rtg -26

Miljenko je nažalost nastavio s lošom formom i na ligi. Startao je s četiri ‘krumpira’, no nakon toga je pokazao mentalnu stabilnost, nije doživio raspad i skupio je 50% u preostalih pet kola. Prošle godine je bio odličan na zahtjevnijoj trećoj ploči, ove godine nažalost nije išlo

FM Kacper Polok 1,5/2 rtg 2289 +15

Kacper Polok je duša ekipe i prava je šteta što nije ‘naturalizirani’ Hrvat. Savršen je za ‘berbu’ bodova na nižim pločama. Pristao je biti ‘šofer’ svojim sunarodnjacima i uskočio je kada je Pawel otišao za Bundesligu.

FM Mateo Ivić 2,5/9 rtg 2215 – 31

Presidente je kao i Miljenko bio uspješniji prošle godine na višoj ploči. Kompletna organizacija puta, kako domaćih igrača, tako i stranaca, dogovaranje smještaja, prijavljivanje ekipe, nabavka hrane, asistencija kapetanu Bonaci u kužini… sve to je palo na predsjednička pleća. Uz sve to je čak i iz Lošinja organizirao odigravanje meča treće ekipe u prostorijama kluba. Sve te obveze su bile previše čak i za ‘nadčovjeka’ kakav je Ivić, tako da je rezultat u šahu patio.’Foreshadowing’ rezultatske katastrofe se javio kada je zaboravio Čupića prijaviti u sastav. Iako ušteda u odnosu na hotel nije beznačajna, vjerojatno ćemo dogodine odustati od privatnog smještaja.

Miroslav Kosović 3,5/9 2084 rtg -38

‘Koske’ je izgubio dosta rejtinga budući da zbog malog broja odigranih partija ima koeficijent 40. Igra mu je bila dosta bolja od rezultata, u nekoliko partija je nažalost ‘prosuo mliko’.

Ivan Krnić 0/0

Kapetan Bonaca nije odigrao ni jednu partiju, već je kao i prošle godine kapetansku ulogu zamijenio kuharskom. Igračima za ručak servirao delicije, a poslije partija za večeru ‘jezikovu juhu’. Budući da je prije lige najavljivao ulazak u viši rang, a završio je na mjestu koje vodi u niži, ni njegova pozicija nije više ‘fergusonovska’ kao nekad. Svakako će se na skupštini raspravljati između ostalog i o njegovoj funkciji.

Zabrinuti kapetan Bonaca, mlade članove našeg kluba neodoljivo podsjeća na Darth Sidiousa, glavnog negativca čitave sage Star Warsa