Solidan nastup Brđana u Dubrovniku

Aktualno
Majka svih derbija Volić- Borić

Od 1. do 3. prosinca se u sjajnom ambijentu hotela Valamar Lacroma u Dubrovniku odigrao međunarodni šahovski turnir ‘Dubrovnik Advent 2023’ u organizaciji ŠK Dubrovnik. Turnir je imao šest kola, trajao je tri dana te su se svaki dan igrale dvije partije. ŠK Brda je imao 11 predstavnika. Najviše su nas obradovali Mihovil Živković i Duje Volić, dok su najveći dužnici ostali Matija Mimica i Jakov Borić.

Naš najuspješniji igrač na turniru je bio Mihovil Živković(1699) koji je skupio 3,5 boda i zaradio 48 bodova ELO rejtinga. Osim rejtinga, jedini je naš igrač koji je zaradio ‘kuvertu’, naime osvojio je drugu nagradu za najboljeg igrača do rejtinga 1800 u vrijednosti od 60 eura. ‘Žile’ je u prvom kolu na drugom stolu stajao nadmoćno iz otvaranja protiv drugog nositelja Slavena Paštara (2357), imao je beton remi poziciju u središnjici, ali je odlučio igrati na pobjedu, žrtvovao je kvalitet i na kraju izgubio. Rejting je zaradio pobjedama nad Farukom Lošićem (2004) i remijem s talentiranim Ivanom Močićem (1971), iako je mogao još puno više bodova zaraditi. Jasno je da ‘Žile’ vrijedi više od smiješnog rejtinga koji ima, ali premalo igra.

Čak pet naših igrača je završilo na 50%, tj. na tri boda. To su redom Jakov Borić, Jakov Labrović, Duje Volić, Matija Mimica i Božidar Rehak. Od Borića (1966) smo najviše očekivali, pogotovo nakon remija s GM Dražićem u drugom kolu. Nažalost, na kraju je završio turnir u minusu od 18 bodova. U taktičkim raspletima su ga nadmudrili dubrovački stari lisac FM Gordan Markotić (2227) i Dario Tuković (2140) i očito na tom aspektu mora više raditi. ‘Labra'(1922) je odigrao turnir na klackalici, pobijedio je tri slabija igrača, ali protiv tri jača je ipak falilo ‘ono nešto’. IM Paštar i IM Golubović su ga zasluženo pobijedili, ali je ipak ostao gorak okus nakon partije drugog kola protiv Nika Javornika (2120) jer tu partiju nije trebao izgubiti. Duje Volić(1651) također kao i Žile ima smiješno mali rejting jer malo igra. Zaradio je ovdje 51 bod, posebno veseli remi s FM Begusom (2312), kao i s solidnim igračima Jovičićem (1987) i klupskim suigračem Borićem.

Najviše smo razočarani nastupom Matije Mimice (1802) koji je kao i Labra završio na klackalici. Dobio je tri slaba igrača (od kojih dva nemaju rejting), a izgubio je tri partije protiv igrača 2000-2100. Problem nije u porazu, jer su ti igrači još uvijek za nijansu jači od ‘Mimicakisa’ . Problem je način na koji je gubio partije, prebrzo igrajući i previđajući figure kao da se radi o bezveznoj cuger partiji u klubu. Božidar Rehak(1459) je osvojio tri boda, a s rejtingom je ostao na nuli. Izgubio je prvo kolo protiv majstorskog kandidata, kasnije je upisao dva nesretna poraza, ali je donekle popravio dojam pobjedama u posljednja tri kola. Vito Nimac Kalcina (1407) je skupio 2,5 boda. Nadali smo se da bi mogao ubosti nešto protiv jačih igrača, ali nije uspio. Držao je Vito 40 poteza remi protiv Branislava Roške (2076), ali je na kraju ipak popustio, a protiv Bajra Obuće (2056) je bio i dobiven, ali je i u toj partiji došlo do preokreta. Ipak, u zadnjem kolu je u klupskom derbiju svladao Bornu Zvonimira Kuzmića(1143) koji nije imao dobar turnir, što mu je donijelo 5 bodova rejtinga, iako je mogao uzeti puno više.

Fran Babić Šišinački (1515) nije odigrao turnir za pamćenje i izgubio je 6 bodova rejtinga. Dobio je dva igrača bez rejtinga, a protiv jačih je propuštao šanse. U petom kolu je bio totalno dobiven protiv Ive Novaka (1892), ali je izgubio s čak dvije figure više, iako je protivnik bio u cajtnotu, a ne on. Pogođen porazom, odlučio je ne igrati zadnje kolo. Naša klupska filozofija je da uvijek treba odigrati turnir do kraja i Fran se s tim složio, a odluku o neigranju je donio ‘vruće glave’. Dva boda su osvojili i Ivan Mimica i Lovre Radić. Mimica je otišao na turnir pratiti sina, a usput je ‘peškao’ dva boda, dok je Lovri ovo praktički prvi turnir i vrijedno iskustvo u nastavku karijere.

Sve podatke o turniru možete provjeriti na linku Chess-Results Server Chess-results.com – OTVORENI MEĐUNARODNI ŠAHOVSKI TURNIR DUBROVNIK ADVENT 2023, a u nastavku slijedi još slika iz Dubrovnika.

Još jedan klupski derbi
Nasmijani Božidar Rehak
Matija Mimica
Open chat
Hello 👋
Can we help you?