Zelić osvojio Šoltu

Aktualno

Završeno je i šesto izdanje Šolta chess opena. Turnir u organizaciji ŠK Brda je započeo 27.lipnja i trajao je do 5. srpnja, a sudjelovalo je 105 igrača iz 23 zemlje. Na turniru su pravo nastupa imali samo igrači ispod 2300 bodova rejtinga, a prvi je kroz ciljnu ravninu prošao proslavljeni splitski FM, član ŠK Goran iz Bibinja Mladen Zelić koji je osvojio turnir s osam bodova i čak cijelim bodom više u odnosu na prve pratitelje. Legendarni ‘poštarevac’ je tako postao prvi domaći, splitski osvajač nekog turnira u organizaciji ŠK Brda. ‘Posljednji vitez kraljevog gambita’ je ostao vjeran svom stilu, u gotovo svim partijama je već u otvaranju žrtvovao pješaka za inicijativu, i takav pristup mu se u konačnici isplatio.

Drugo mjesto je osvojio igrač ŠK Brda, FM Kacper Polok sa 7 bodova, dok je treći bio IM Zoran Runić, također sa 7 bodova, ali slabijim dodatnim kriterijima. Poloku je ovo čak treći put da je završio drugoplasirani na Šolti, ali je izjavio da će dolaziti na turnir sve dok ga ne osvoji. U nagradu se ‘ugurao’ i česti posjetitelj našeg kluba Ivica Armanda, koji je zahvaljujući odličnom finišu i tri pobjede u posljednja tri kola osvojio deveto mjesto s 6,5 bodova. Kako je običaj da se nakon turnira svi okupimo u klubu i prepričamo događaje sa Šolte onima koji nisu bili, burno se proslavilo deveto mjesto, jer je poznato da kad Armanda časti, cijeli klub pije.’ Armi’ je na turniru igrao čak s četiri igrača ŠK Brda, izgubio je od Jakova Borića i Lovre Čupića, remizirao je s Ivanom Krnićem, legendarnim ‘kapetanom Bonacom’, a uspio je pobijediti samo Jakova Labrovića. Naravno da su se te partije analizirale u klubu.

Kacper Polok je osvojio drugo mjesto
Treće mjesto je osvojio Zoran Runić
Epski obračun Armanda vs Krnić

Lovro Čupić je na kraju završio na 12. mjestu s 6 bodova i izgubio 14 bodova rejtinga. Uzeo je i on nagradu, ali je mogao puno bolje proći da je u zadnjem kolu pobijedio FM Milana Brigljevića, ali više od remija nije uspio.

Ni Ivan Krnić nije briljirao na ovom turniru. Odmah na startu je remizirao s djevojčicom od 11 godina, izvjesnom Michalinom Popczynska rejtinga 1457. U život ga je vratio remi s Armandom, ali to se pokazao kao jedini rezultat vrijedan spomena na turniru. ‘Kapetan Bonaca’ se na kraju ‘nasukao’ na 47. mjestu s 4,5 boda i gubitkom 7 rejting bodova.

Jakov Labrović je u drugom kolu napravio senzaciju i svladao Narmin Mammadovu, međunarodnu majstoricu iz Azerbajdžana. Mammadova je nakon tog poraza zaredala s pet pobjeda i u zadnjem kolu se borila za prvo mjesto, ali je izgubila od Zelića i završila na četvrtom mjestu s 7 bodova. ‘Labra’ je nažalost nakon četvrtog kola morao odustati zbog poslovnih obaveza, ali je svejedno uspio zaraditi 13 rejting bodova.

Na turniru je nastupilo i puno naše djece, njih čak 12, od kojih je samo dvoje završilo u minusu s rejtingom. Najuspješniji je bio Petar Barbir s 5 boda i osvojena 44 boda rejtinga, a sjajan je bio i Jakov Borić s 4,5 boda i osvojenim 61 bodom rejtinga. Također su puno rejtinga zaradili i Tino Bolanča (91), Nikola Jurišić (79) i Božidar Rehak (78). Zapravo su podbacili i izgubili rejting samo Matija Mimica i Vito Nimac Kalcina, ali to se može pripisati umoru od nedavno završenog kadetskog prvenstva.

Nikola Jurišić, Jakov Labrović i Tino Bolanča